Sorgen

Att förlora någon som stått oss nära är förknippat med känslor av sorg och saknad. Döden är en lika självklar del av livet som själva livet. Men när vi drabbas av ett dödsfall kanske vi känner oss vilsna och får svårt att tänka klart. Det är en naturlig reaktion och därför är det viktigt att vi får stöd och hjälp med allt som ska ordnas.

Naturlig reaktion
Det går inte att förbereda sig på den dagen det kommer att hända. Vi kanske tror att vi på vårt vanliga, rationella sätt, kommer att ta hand om allt, men ibland tar känslorna över som gör det svårt att fatta beslut. Att istället låta dem komma som en naturlig reaktion och sedan försöka prioritera är ett första gottråd.

Sorgeprocessen talar man ofta om som något man måste gå igenom för att komma vidare i livet. Den ser olika ut och får oss att reagera och bearbeta på olika sätt. Det är inte ovanligt med att det tar ett år för intellekt och känsla att integrera innebörden av det som skett.
Det viktigaste när man förlorat någon och sörjer är att ta saker och ting i sin egen takt och på det sätt som känns rätt för en själv. Det finns många sätt att tänka och känna när någon gått bort och det ena sättet är inte mer rätt än något annat.
Rådet till den som sörjer är att dra ned på åtaganden i yrkes- och privatlivet. Att man blir trött och håglös är vanligt, därför är det viktigt med sömn och vila, regelbundna matvanor och egentid för reflektion, känslor och tankar. Man blir mer stresskänslig och kan ha svårare att planera och organisera.

Sakta ned tempot
Låt sorgen ha sin tid och fortsätt med ditt liv som tidigare, även om det går lite på sparlåga. Prioritera ditt behov av att ta saker i ett lugnare tempo och acceptera att du blir trött och inte har samma ork som förut.
Sänk kraven på dig själv och tillåt dig själv att vara nedtonad, din omgivning kommer att förstå. Var för dig själv när det känns rätt och tala med en god vän när du behöver det.

Har du frågor om borgerlig begravning eller vill boka en tid för ett möte? Har du behov av att samtala och få stöd efter ett dödsfall?

 

info@carinaberger.se

0700-152529

www.carinaberger.se